lørdag den 22. januar 2011

Biotop 4

Da jeg næsten ikke har kunnet skelne mit biotop ud fra resten af området de sidste par måneder, grundet den hårde frost og sne, har jeg besluttet at gå på jagt efter spor efter råvildt og harer. Når jeg alene har bevæget mig frem mod mit biotop har jeg mange gange oplevet at der dukker råvildt frem, som løber væk i en fart og harer der springer frem fra buske og også de forsvinder igen i en vældig fart. Jeg tænkte derfor det var oplagt at gå på jagt i sneen efter deres spor. Jeg oplevede at finde mange spor, dette er faktisk meget nemt, når landskabet er dækket af sne. Jeg har efterfølgende planlagt en aktivitet med SFO-børn, da det er denne aldersgruppe, jeg stiftede bekendtskab med i min praktik.



Harespor

Spor fra Rådyr





















Jeg har ladet mig inspirere af de 2 nedenstående hjemmesider:

http://www.spejdernet.dk/Inspiration/Spejderleksikon/Natur/Dyrespor.aspx

http://www.skoven-i-skolen.dk

Aktiviteten:

At finde spor efter råvildt og harer.

Formål:

o at børnene får kendskab til spor og sportegn efter nogle af de store dyr der findes omkring min biotop

o At børnene oplever glæden og spændingen ved at lede efter spor i naturen

o At børnene får skærpet deres sanser og iagttagelsesevne

Forberede børnene:

Inden afgang er det vigtigt at forberede børnene, så de ved hvad der skal ske og hvad der kræves og hvad det er aktiviteten går ud på. Når børnene er fokuserede på hvad de leder efter, er der større sandsynlighed for at de finder det. Det er vigtigt at forberede dem på, at de skal færdes stille og forsigtigt. Hvis de løber gennem området er der risiko for, at de træder oven i de dyrespor de er på jagt efter. Færdes de meget stille kan de måske være heldige at se nogle rådyr.

Tal også om hvad eleverne ved om de to dyr, rådyret og haren. Hvordan ser de ud? Hvad lever de af? Hvor bor de? På hvilken tid af døgnet er de mest aktive?

Varighed.

2-3 timer.

En udvidelse af aktiviteten kunne evt. være at følge sporene og muligvis finde andre spor, såsom dyrenes efterladenskaber eller harens rede. Det kunne også være at medbringe gips, så der kan laves aftryk af sporene.

Dyreholdsopgave

Jeg havde egentlig valgt at lave opgaven omkring edderkopper, men dette har faktisk været for svært, jeg har en lille fobi mod edderkopper, derfor faldt valget også i første omgang på netop dette dyr, tænkte det var en oplagt chance til at få arbejdet med denne fobi, men så vil skæbnen, at en af beboerne på bostedet hvor jeg arbejder, vil anskaffe sig en dværghamster, jeg greb chancen og fik lavet en aftale med beboeren, at jeg måtte bruge dette i min dyreholdsopgave, jeg har det godt med at jeg kan få dannet mig nogle erfaringer, som kan bruges i min hverdag i praksis.


Vi har sammen besøgt en del dyrehandler og kigget på disse hamster, de har en kort levetid på ca. 2 år, så han lægger meget vægt på det skal være en unge han skal have, så han kan have den så længe som muligt. Vi har set på nødvendigt udstyr, som kræves for at dyret kan trives.

Vi har været på nettet og søgt oplysninger omkring pasning og leveforhold disse små dyr kræver.

http://www.hyggedyr.dk/4850367

http://www.hamsterhulen.dk/fakta/foer-koebet-af-dvaerghamster.aspx

http://www.dba.dk/asp/sektion/artikler/detail.asp?ArtikelId=44138




Jeg vil de følgende måneder med jævne mellemrum fortsætte med at lægge indlæg ind på min blog, som beskriver det videre forløb.

onsdag den 12. januar 2011

Nogle af sommerens billeder fra området omkring mit biotop


Biotop 3

I april/maj måned opdagede jeg at vandet i mit biotop var fyldt med først en masse æg og efterfølgende små haletudser, vandkanten var nogen steder næsten sort og de svømmede næsten oveni hinanden, derfor besluttede jeg, at prøve gennem sommeren at følge deres udvikling i deres rette element. Jeg har gennem hele sommeren været ved min biotop 2-3 gange i ugen. Det der har været mest iøjnefaldende har været faldet i antal, som ugerne gik. Der er en del musvåger i området, så jeg tænker disse rovfugle må have gyldne dage i tiden hvor de udvikler lunger og i perioden hvor de bevæger sig op på land. Der har også været mange guldsmede i området i år, disse har også nydt godt af alle haletudserne, igennem hele deres udvikling. Det har været imponerende at se udviklinger fra at være næsten ingenting til at blive et pattedyr der går i land.
Her er forvandlingen fra haletudse til pattedyr, fotograferet ca. 50 m. fra vandhullet.


Her en smuk guldsmed, som er opdaget lige ved siden af vandhullet, formoder forvandlingen har fundet sted for kort tid siden og nu tørrer den i solen.

Forsøg:

Jeg har gennem det sidste år bemærket at vandstanden i mit biotop afhænger meget af årstidernes forløb, derfor kunne det være spændende at lave en måling på dette. I løbet af sommeren faldt vandstanden kraftigt, jeg satte en pind i vandkanten i slutningen af juni, ses på det første billede i opgaven, jeg besøgte efterfølgende min biotop med jævne mellemrum, satte nye pinde, dette gav et tydeligt billede af, at vandstanden afhang meget af både nedbørsmængden og lufttemperaturen. Dette lille eksperiment kunne føre til et didaktisk forløb, hvor temaet var vand hvori der også indgår en læring omkring årstiderne, et af spørgsmålene kunne være, hvorfor er det nødvendigt det regner?